Følg mig

Kontakt

Sådan kommer du i kontakt med mig.

Ring til mig på tlf.: 29 12 19 84

Du kan også udfylde skemaet herunder,
og jeg vender tilbage hurtigst muligt. [contact-form-7 id="239" title="Kontaktformular forside"]
fællesskab

Fællesskab

Hverdagen

Jeg holder stinkende meget af hverdagen… som Dan Turéll engang skrev, men det kommer jeg tilbage til.

Al trafikken står stille. Jeg kan ved første øjekast ikke se, hvorfor. Hurtigt kan jeg dog se, at en mand har stoppet trafikken, fordi der er en løsgående hund. Han står ud af bilen, får kontakt med hunden og følger den ind til den lettere febrilske dame, der kommer løbende på jagt efter selvsamme løsslupne hund. De udveksler et smil, og han løber hurtigt tilbage til bilen med en undskyldende vinken til de ventende bilister, og kort efter glider trafikken igen.

Denne lille scene får mig til at smile og blive helt varm indvendigt. Den slags små handlinger, vi gør for hinanden, kan jeg også se mange af udløst af cornoavirussen. Fællesskab og sammenhold.

Coronavirussens positive virkninger kunne man sige. Selv om der på ingen måder er noget positivt at sige om selve virussen og de dødsfald, der er i dens følge. Eller de enorme økonomiske følger den har for mange. Eller det pres, den lægger på sundhedsvæsenet med alle de gener, der følger af dette.  Men når jeg ser mig omkring, så kan jeg få øje på så mange ting, der varmer. Fællesskab og vilje.

Folk holder sammen

De sociale medier kommer virkelig til sin berettigelse. Men det er kun teknikken, der er til rådighed – for at det skal virke, skal der være mennesker, der vil det. Og det er der mennesker, der vil. Mange mennesker på mange måder. I min datters gymnasieklasse mødtes de virtuelt til fredagshygge – de sad bag hver deres skærm og spillede et brætspil, mens de grinede og pjattede og oplevede fællesskabet mellem dem. Nuvel, naturligvis ikke fællesskab som de plejer, men jeg vil vove at påstå, at det var en god oplevelse for dem at føle hinandens vilje til at ville hinanden. På en måde kræver det mere at ville hinanden, når det skal foregå på en anden måde end den, vi i forvejen kender.

Vilje til fælllesskab

De mange pressede spisesteder har tænkt alternativt. De tilbyder fx take away. Dette tiltag bliver kun en succes, hvis nogle støtter op og køber det. I går så jeg flere af de lokale restauratører melde alt udsolgt – de kan simpelt hen ikke følge med efterspørgslen. Jeg håber sådan, at denne midlertidige løsning gør, at de overlever denne tid, der jo presser de enkelte virksomhedsejere som aldrig før. Jeg ser i hvert fald en vilje til fællesskab i lokalsamfundet.

Jeg så et sted et indslag om et voksent barnebarn, der var gået i frivillig karantæne med sin aldrende morfar for at passe på ham. De udstrålede så meget gensidig respekt og kærlighed, at troen på alting boblede i mig. Mine ældre forældre facetimer med deres børne- og oldebørn. Og selv om teknikken er udfordrende lykkes det til alles glæde. Kontakten mellem generationer opretholdes på trods af svære vilkår.

På de sociale medier florerer der adskillige eksempler på folks kreative måde at mødes på – når afstanden og menneskemængden samtidig skal overholdes. To kvinder der mødes i døråbningen på hver sin side af trappeopgangen, med hver sit dækkede kaffebord. Det er da en herlig måde at dyrke naboskabet på, når nu den vante måde ikke lader sig gøre. Hvor der er vilje er der vej…

Samfundssammenhold

Vi lever i et samfund, der fungerer og opretholdes af grundlæggende tillid til vores myndigheder. Og kun derfor kan det lykkes at lukke et land så effektivt ned på så kort tid. Jeg kan godt få øje på de få, der ikke efterlever de anvisninger som myndighederne anviser, men jeg kan få øje på så mange flere, der faktisk gør. Et flertal der hjælper i fællesskab. Og jeg bliver ramt af stolthed over at leve i et samfund, hvor vi har tiltro til, at den indskrænkning, vi oplever at blive pålagt, ophører igen, når virkeligheden er til det. Hvor demokratiet fungerer trods midlertidig indskrænkning af vores rettigheder.

Mine døtre går i hhv. gymnasiet og i folkeskolen. Begge steder ser jeg lærere, der med dags varsel formåede at lave undervisning på en totalt anden måde, end de er vant til. Tænk at leve i et samfund med så dygtige undervisere, at de formår at få noget kvalitativt ud af situationen. Selvfølgelig kræver det en indsats af eleverne (og deres forældre) også. Det er naturligvis et samarbejde, der gør, at der kommer noget læring ud af det – det er jo ikke anderledes end i hverdagen.

Hverdagen – uh, jeg holder af hverdagen

Og hverdagen. Uh, jeg holder af hverdagen, som Dan Turéll for snart fyrre år siden skrev… hvor bliver vi på alle måder mindet om, hvor meget godt vores hverdag byder os. Jeg ved i hvert fald, hvor meget jeg glæder mig til, at alting igen kan kaldes normalt….

Jeg holder af hverdagen
Jeg er vild med den
Hold da helt ferie hvor jeg holder af hverdagen
Jeg holder stinkende meget af hverdagen
 

I en tid, hvor det er nemt at blive highjacked af bekymringerne, hvor der er mange ting at være bange for, hvor det er nemt at gøre det, vi evolutionært er prædisponeret til – at få det negative og bekymrede fokus – giver det mening at vende blikket mod alle de positive ting, der heldigvis også er at få øje på. Og jeg er i hvert fald fan af hverdagen.

 

Har du brug for råd særligt if angst og corona, læs på psykiatrifondens side: https://www.psykiatrifonden.dk/nyheder/2019/psykiatrifonden-raad-om-angst-for-corona.aspx

Læs også om angst her: https://psykologtrinemoll.dk/viden-om/angstbehandling/

ensomhed

Følg mig på Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Medlem af

Jeg er medlem af Dansk psykolog forening