Panikangst og agorafobi

Panikangst og agorafobi ses ofte sammen. Ofte kan man se en udvikling, hvor det er begyndt med panikangst, og gradvist har personen udviklet agorafobi. Agorafobi er angst for at færdes alene eller uden for hjemmet.

Hvad er panikangst?

Panikangst er voldsomme, pludseligt indsættende panikagtige angstanfald, der opleves meget pinefulde og kan medføre, at personen bliver tiltagende optaget af at undgå yderligere panikanfald. Panikangst er ikke begrænset til særlige situationer, og kan derfor optræde uforudsigeligt. Det opleves ofte som om, at angstanfaldet kommer “ud af det blå”. Undgåelsen er paradoksalt nok med til at vedligeholde angsten. På kort sigt opnås en lettelse – man undgår jo det frygtede, men på lang sigt vokser angsten, og personen kan blive tiltagende hæmmet i sin livsudfoldelse.

Hvad er agorafobi?

Agorafobi er en angstlidelse, hvor personen har en omfattende undgåelse af at bevæge sig uden for hjemmet – eventuelt kun være uden for hjemmet sammen med en ledsager. Daglige pligter, som at handle, gå til møder eller handle kan opleves som uoverskuelige, idet det vækker fysiske symptomer som hjertebanken, sveden, mundtørhed, trykken for brystet med videre. Dette medfører ofte, at mennesker med agorafobi har en tiltagende undgåelse, der forhindrer personen i at have normale relationer, varetage et arbejde eller passe sine fritidsaktiviteter.

Symptomer

Det er meget individuelt, hvordan angsten kommer til udtryk, men det kan for eksempel komme til udtryk ved følgende:

 • https://psykologtrinemoll.dk/wp-content/uploads/2021/06/cropped-favicon-1.png

  Fysiske symptomer: hjertebanken, sveden, trykken for brystet, svimmelhed, kvalme eller uro i maven eller rysten

 • https://psykologtrinemoll.dk/wp-content/uploads/2021/06/cropped-favicon-1.png

  Tanker: generelt har tankerne et katastrofeagtigt indhold. Det kan for eksempel være tanker som ”jeg dør”, ”jeg besvimer”, ”hvis nogen ser, jeg ryster, så synes de, jeg er latterlig”

 • https://psykologtrinemoll.dk/wp-content/uploads/2021/06/cropped-favicon-1.png

  Følelsesmæssigt: angst, vrede, skam, nervøsitet

 • https://psykologtrinemoll.dk/wp-content/uploads/2021/06/cropped-favicon-1.png

  Adfærd: ofte omfattende undgåelse – tendens til at undgå bestemte steder eller situationer, der opleves at fremkalde angst. Ofte også sikkerhedsadfærd: altid medbringe vand, medicin eller en ledsager

Behandling:

Der er gode resultater med behandling med kognitiv adfærdsterapi af panikangst og agorafobi. Behandlingen vil rette sig mod såvel tanker som adfærd, og består for eksempel af eksponering, hvor klienten udfordres gradvist og på struktureret vis til at ophøre med undgåelsen.

Formålet er, at klienten opnår en bedre livskvalitet og angsten vil reduceres i takt med behandlingen.

Hvordan kommer jeg videre?

Lad os sammen lave en plan for, hvordan du kan få hjælp! Du er velkommen til at kontakte mig for en uforpligtende samtale om, hvordan jeg kan hjælpe dig. Hvis ikke, jeg kan hjælpe dig, kan jeg hjælpe dig med at finde en, der er kompetent inden for netop din problemstilling. Du kan ringe til mig på 29 12 19 84 eller skrive til mig på mail: mail@psykologtrinemoll.dk

pexels-shvets-production-8410828(1)
dylan-ferreira-WEuQ5UvLmyU-unsplash(1)
anthony-tran-vXymirxr5ac-unsplash(1)
sirisvisual-lcfZmDhQP5g-unsplash(1)

Kontakt Mig

Privatliv(Required)

Søndergade 14, 1.tv 8600 Silkeborg
Ring til mig 29 12 19 84