Følg mig

Kontakt

Sådan kommer du i kontakt med mig.

Ring til mig på tlf.: 29 12 19 84

Du kan også udfylde skemaet herunder,
og jeg vender tilbage hurtigst muligt. [contact-form-7 id="239" title="Kontaktformular forside"]

Depression

Tristhed og depression

Mellem hver femte og sjette dansker udvikler på et eller andet tidspunkt i livet depressive symptomer. Nogle mennesker lider af gentagen, periodisk depression.

Der er stor forskel på at være trist og ked af det og på at have en depression

At være trist og ked af det i kortere perioder er helt normalt og noget, de fleste af os kender. Det går som regel over af sig selv. Årsager til depression kan for eksempel være, at vi bliver fyret, har problemer i vores nære relationer eller, hvis vi har problemer i vores hverdag.

Tegn på depression er, hvis tristheden har stået på i mere end to uger, og man har mistet lysten til de ting, man plejer at holde af, energien er nedsat og man har en tiltagende oplevelse af meningsløshed.

Depressionssymptomer

De væsentligste symptomer er nedsat energi, nedsat humør, nedsat lystfølelse og nedsat glædesfølelse. Hertil kommer en lang række tillægssymptomer som forstyrret søvn, forstyrret appetitregulering, følelse af tomhed, værdiløshed, skyldfølelser og til tider selvmordstanker. Man kan have kognitive symptomer som besvær med at koncentrere sig, svært ved at huske og at holde fokus på en opgave. Disse symptomer er til stede i en sådan grad, at personen er påvirket væsentligt i forhold til livskvalitet, socialt og arbejdsmæssigt.

Mange med depression oplever i tillæg til ovenstående desuden også angstsymptomer eller egentlige angstanfald. Derfor er det vigtigt at søge psykologhjælp for depression tidligt i forløbet.

Depression forekommer i forskellige grader

Man opdeler depression i tre grader. Grænserne mellem de tre tilstande afhænger af antallet af symptomer.

Let depression

Her vil man ofte fungere i hverdagen. Man kan være sammen med venner, man kan passe sit arbejde, men det kræver mere energi end vanligt, og man kan have vanskeligt ved at holde humøret oppe.

Moderat depression

Her kan man ofte ikke længere opretholde en normal hverdag. Det kan være tiltagende svært at fungere på arbejde og i socialt selskab. Søvnen er ofte påvirket og man er i væsentlig grad plaget af nedsat humør.

Svær depression

Ved svær depression er det daglige funktionsniveau i høj grad påvirket. Det kan føles uoverskueligt at passe personlig hygiejne eller deltage i samtaler med venner. Der kan være selvmordstanker, der kan udvikle sig til også at involvere konkrete planer for, hvordan man kan begå selvmord. Dette er ikke aktuelt for alle.

Hvis der er tale om selvmordstanker, bør man altid søge hjælp. Akut hjælp kan altid, døgnet rundt, søges hos egen læge eller ved vagtlægen.

Behandling af depression

Hurtig depressionsbehandling kan gøre en stor forskel for det depressive forløb, samt give redskaber til at tackle og forebygge eventuelle fremtidige depressive perioder.

Der er dokumenteret effekt af forskellige terapeutiske metoder til behandling af depression. Kognitiv adfærdsterapi er blandt andet meget effektiv, ligesom ISTDP (intensiv kortids dynamisk terapi) er effektiv.

I kognitiv adfærdsterapi arbejdes med tænkningen og adfærden, der begge er med til at vedligeholde den depressive tilstand. Formålet er at øge aktivitetsniveauet og humøret, således at livskvaliteten genoprettes. Behandling af depression uden medicin vil være et naturligt førstevalg.

Ved svær depression vil terapi ofte være suppleret med medicinsk behandling. Denne foregår gennem egen læge.

Hvordan kommer jeg videre?

Lad os sammen lave en plan for, hvordan du kan få hjælp! Du er velkommen til at kontakte mig for en uforpligtende samtale om, hvordan jeg kan hjælpe dig. Hvis ikke, jeg kan hjælpe dig, kan jeg hjælpe dig med at finde en, der er kompetent inden for netop din problemstilling. Du kan ringe til mig på 29 12 19 84 eller skrive til mig på mail:

Følg mig på Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Medlem af

Jeg er medlem af Dansk psykolog forening