Følg mig

Kontakt

Sådan kommer du i kontakt med mig.

Ring til mig på tlf.: 29 12 19 84

Du kan også udfylde skemaet herunder,
og jeg vender tilbage hurtigst muligt. [contact-form-7 id="239" title="Kontaktformular forside"]
  • Blog
  • Forandring – tør du?
forandring

Forandring – tør du?

Forandring – tør du?

Forandring? Nogle gange vælger vi selv forandringerne, og andre gange bliver det valgt for os.

I denne uge har rigtig mange af mine klienter haft forandringer tæt inde på livet. Jeg har set så mange perspektiver af emnet, som mennesker er forskellige.

En klient står midt i en beslutning om skilsmisse, og en anden står midt i en skilsmisse, der ikke er ønsket. En klient er uden arbejde og søger nyt med de forandringer til følge dette har. En ung klient står midt i den forandring, det er, at begynde på nyt studie. Også på hjemmefronten har mange samtaler drejet sig om forandring. Min søn afslutter gymnasiet til sommer og står over for den kæmpe forandring, det er pludselig at skulle navigere i alle de muligheder, der åbner sig.

Forandring vækker følelser

Forandringer kan vække alle mulige følelser: angst for det ukendte, håb, og glæde relateret til fremtiden og sorg over det, man forlader. Til tider er følelserne så skræmmende, at vi kommer til at flygte fra dem og gøre alle mulige krumspring for ikke at mærke dem og bare være med dem. Følelser skal ikke fixes… de er naturlige og kan være en god guide til vores liv.

Nogle gange, når forandringerne er ude af vores kontrol, så kan vi kun vælge at have tillid til, at vi kommer igennem det. Tro på, at der er en ny god verden på den anden side af det ukendte. Have tillid til, at de mennesker, der er omkring os på vejen til det nye, vil os det godt. Og have tillid til, at vi kan læne os op af dem og søge støtte.

Hvordan skal jeg dog gøre?

Mennesker omkring dig

  • Omgiv dig med gode relationer, der sammen med dig kan rumme alle de angstprovokerende følelser, der er vakt til live i processen. De skal ikke løse tingene for dig, men bare rumme det sammen med dig. Ikke at være alene giver tiltro til og tillid til din egen kompetence til at være i det svære.

Accepter at det er svært

  • Giv dig selv lov til at mærke, at det er svært og angstprovokerende. Du kan ikke nødvendigvis ændre disse følelser. Bare bemærk dem og tillad dem at være der. Hvis du dulmer de svære følelser med evig aktivitet, junkfood, alkohol, cigaretter… så lukker du ned for dig selv og alt det, du rummer indeni af drømme, ønsker og længsler.

Bruge Pippis trick: “Det har jeg aldrig prøvet før, så det klarer jeg helt sikkert”

  • Vi har tendens til at tænke på alle de ting, vi ikke ønsker, ikke tør, ikke vil have. På den måde overvældes vi af modløshed, håbløshed og står tilbage uden handlekraft. Men, hvis vi stiller spørgsmål til tvivlen, kan der åbne sig mange muligheder: hvad ville det bedste, der kunne ske være? Hvis ikke det går galt, hvordan kunne det så gå?

Kig ind i en væg

  • Luk af for larmen omkring dig, tving dig til at mærke. Der behøver ikke altid være en løsning eller en klar retning. Men ved at være stille med sig selv – HELT stille – og mærke, hvad der fylder inden i lige nu, ved at bemærke, hvilke følelser, der fylder, vil der ofte ske det, at der langsomt viser sig en vej at gå. Forandringen får en retning. At være stille med sig selv kan give dig en masse viden, som du kan omsætte – begynde at tage små skridt i den nye retning.

Overblik

  • Prøv at dan dig et overblik over, hvilke dele forandringen rummer – hvilke opgaver følger med forandringen? Hvilke små skridt kan du tage? Bryd udfordringen ned i mindre dele, der kan overskues. Lav en god plan og sæt i gang.

Tag springet ud i forandringen med tillid og håb

Bedste hilsner

Trine

forandring

Følg mig på Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Medlem af

Jeg er medlem af Dansk psykolog forening