Følg mig

Kontakt

Sådan kommer du i kontakt med mig.

Ring til mig på tlf.: 29 12 19 84

Du kan også udfylde skemaet herunder,
og jeg vender tilbage hurtigst muligt. [contact-form-7 id="239" title="Kontaktformular forside"]
  • Blog
  • Hvordan kommer man ud af en depression?
depression

Hvordan kommer man ud af en depression?

Depression – der er en vej!

”Kære Trine” – sådan begyndte en mail til mig. Herefter fik jeg en fin beskrivelse af en ung piges mange symptomer og personlige historie. Mailen sluttede: ”… så jeg vil bare høre dig: hvordan kommer man ud af en depression?”

Jeg ville ønske, jeg kort og præcist kunne give et svar på det gode spørgsmål. Men svaret er lige så individuelt som alle mine klienter og deres historie hver især er. Og alligevel er der selvfølgelig nogle fælles træk.

Hvad er symptomer på en depression

Depression er noget, de fleste af os på et tidspunkt gennem livet kommer tæt på – enten fordi vi selv bliver ramt – det gør mellem hver femte og sjette dansker på et tidspunkt i deres liv – eller fordi, vi er pårørende til en, der bliver ramt.

Det at være ramt af en depression kan på et overordnet plan beskrives ved en række symptomer – nedsat glædesfølelse, tiltagende tristhed og nedsat energi bl.a. Der kan også være en række symptomer på dårlig søvn, besvær med at koncentrere sig, svært ved at huske, nedsat appetit og nedsat lyst til sex. Nogle gange er der selvmordstanker, og der er næsten altid en altoverskyggende følelse af håbløshed. Mange med depression bliver også ramt af angstsymptomer eller egentlige angstanfald.

Men depressionssymptomer er én ting, den personlige oplevelse og baggrund for depressionen er en ganske anden. Og baggrunden for depressionen er naturligvis vigtig if. behandlingen.

Behandling af depression

Jeg synes, det er så fin en beskrivelse ”at komme ud af en depression” – det beskriver så fint den følelse, man kan have af at være fanget i et mørke, hvor det hele synes håbløst. Gråt med gråt på. Vejen ud kan være bumpet og lang og måske netop derfor så befriende at finde en retning og opleve at få hjælp.

Når jeg starter et forløb op med en klient, der kommer med depression, så tager jeg altid udgangspunkt i den individuelle klient og tilrettelægger behandlingen ud fra dette. Måske skal der først sættes ind overfor nogle ydre rammer, og der kan være tiltag if. sygemelding eller inddragelse af pårørende.

Det næste kan være valg af metode. Der er dokumenteret effekt af både kognitiv adfærdsterapi og ISTDP, der er to forskellige psykoterapeutiske metoder. Jeg bruger begge metoder, men til forskellige problemstillinger. Dette valg træffer jeg i samarbejde med klienten – jeg tager altid udgangspunkt i klientens ønske for behandlingen. Herefter tager vi sammen fat på de individuelle problemstillinger, der skal bearbejdes.

Vejen tilbage til livet

Igennem behandlingen følger jeg klientens rejse ud af depressionen. Jeg glædes sammen med klienterne. Jeg smiler, når jeg ser det unge menneske genoptage livet og forsigtigt tage de første skridt tilbage til det sociale fællesskab. Jeg varmes, når jeg hører de første tegn på, at den forpinte mor kan begynde at glæde sig til samværet med sine børn igen. Jeg jubler sammen med forretningsmanden, når han igen er i stand til at gennemføre møder. Og jeg bliver varm om hjertet, når jeg afslutter en klient, der har fundet SIN vej ud af depressionen. Det vigtigste for alle klienter med depression er at vide, at der ER en vej! Og efter behandlingen kan klienten på sine egne vegne selv svare på spørgsmålet:

hvordan kommer man ud af en depression?

Læs mere om depression her

depression

Følg mig på Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Medlem af

Jeg er medlem af Dansk psykolog forening