Følg mig

Kontakt

Sådan kommer du i kontakt med mig.

Ring til mig på tlf.: 29 12 19 84

Du kan også udfylde skemaet herunder,
og jeg vender tilbage hurtigst muligt. [contact-form-7 id="239" title="Kontaktformular forside"]
OCD behandling

OCD Behandling

OCD Behandling

Det er vigtigt for min klient allerede fra første kontakt i telefonen at sikre sig, at jeg ikke tænker han er skør. Det er vigtigt for klienten at slå fast, at han godt ved, at det han gør ikke giver mening. Han ved godt, at hans kæreste ikke kører galt, hvis han ikke har tjekket vinduerne, dørene, komfuret, stikkontakterne, toiletbrættet og alt det andet, han tjekker, inden han kan tage hjemmefra. De dage, det altså lykkes at komme hjemmefra efter alle ritualerne. For hvis ikke det føles rigtigt, når han har tjekket, så må han starte forfra.

Jeg genkender denne pinagtige bevidsthed om, at det er meningsløst, overdrevet og lidt skørt, de handlinger, man som OCD-klient føler sig nødt til at udføre.  Jeg taler med min klient om, at hvis jeg tænkte, at min mand ville køre galt, hvis ikke jeg tjekkede dette og hint, så ville jeg i den grad også tjekke. Forskellen på min klient og jeg er ikke, at jeg ikke har tankerne – det kan jeg såmænd godt have indimellem – men jeg kan afvise tankerne og modstå trangen til at gå med dem.

Har jeg OCD?

OCD er en forkortelse af ”Obsessive compulsive disorder” og lidelsen er kendetegnet ved tilbagevendende tvangstanker og tvangshandlinger. Tvangstanker er tilbagevendende, uønskede tanker, forestillinger eller impulser. Indholdet kan være meget forskellig fra den ene klient til den anden, men er ofte centreret omkring forfærdelige ting, der kan ske. Tvangshandlinger udføres med det formål at mindske ubehaget eller undgå at noget forfærdeligt sker. Der kan både være tale om fysiske handlinger (fx vaske hænder, tjekke-adfærd eller andet) og om mentale handlinger (fx bede bøn, tælleritualer, sige bestemte remser mv).

Den OCD-ramte føler sig NØD til at udføre tvangshandlingerne. Det føles simpelt hen som om, man ikke har et andet valg. Det giver voldsomt ubehag og måske angst ikke at udføre tvangshandlingerne.

Der er op mod 100.000 mennesker i Danmark, der har OCD. Det rammer alle aldersgrupper, ca. 80% får lidelsen før de fylder 25 år. Både mænd og kvinder rammes – lidt flere kvinder end mænd. OCD findes i forskellige sværhedsgrader. Der kan være tale om  alt fra få, lette symptomer, der gør det muligt at leve et forholdsvist normalt liv – til meget invaliderende symptomer, der gør det umuligt at leve et almindeligt liv.

Jeg har i klinikken mødt rigtig mange mennesker med OCD, men jeg har aldrig mødt to mennesker med samme OCD-symptomer. De mest almindelige tvangstanker og -handlinger omhandler snavs og smitte, orden og symmetri, aggressive, religiøse eller seksuelle tvangstanker, tvangstanker om sygdom, gentagelsesritualer eller tjekkeadfærd. Det kan vise sig på så mange forskellige måder, og jeg bliver til stadighed overrasket over OCD’ens finurlige logik.

Behandling af OCD

Forskning har vist, at kognitiv adfærdsterapi er den mest effektive behandlingsmetode til behandling af OCD.  Terapi er førstevalg i behandling af OCD, men for nogle mennesker med svære OCD-tilstande, kan det være nødvendigt at supplere terapien med medicinsk behandling.

Centrale metoder i kognitiv adfærdsterapeutisk behandling for OCD er omstrukturering, eksponering og responshindring. Man arbejder med at ændre uhensigtsmæssige tankemønstre (omstrukturering) samt at udfordre tvangshandlinger og undgåelsesadfærd.

Ved eksponering arbejder man med gradvist at udsætte sig for situationer, der udløser tvangstankerne. Dette sker i små skridt og i det tempo klienten kan være med til. Eksponering gøres sammen med responshindring, hvilket betyder, at man lader være med at udføre de tvangshandlinger, man plejer at gøre. På den måde erfarer man, at katastrofetankerne er overdrevne og urealistiske, og at ubehaget falder uden, at man udfører tvangshandlingerne.

OCD behandlingen struktureres i høj grad, så det hele tiden er klart, hvad fokus og næste skridt er. Dette gøres i samarbejde mellem klient og psykolog.

Hvis ikke OCD behandles, kan det udvikle sig til en kronisk lidelse. Derfor er det vigtigt, hvis man oplever symptomer eller er i tvivl, om man har OCD, at søge hjælp hos en psykolog eller læge med godt kendskab til OCD. Med rette specialiserede behandling er det muligt at få hjælp. OCD kan behandles!

Læs også meget mere om OCD og tvangstanker her.

OCD behandling

Følg mig på Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Medlem af

Jeg er medlem af Dansk psykolog forening