Følg mig

Kontakt

Sådan kommer du i kontakt med mig.

Ring til mig på tlf.: 29 12 19 84

Du kan også udfylde skemaet herunder,
og jeg vender tilbage hurtigst muligt. [contact-form-7 id="239" title="Kontaktformular forside"]
  • Blog
  • OCD kan behandles
OCD behandling

OCD kan behandles

Skøre tanker og helt almindelige mennesker

OCD kan behandles…. lad mig begynde med at slå det fast. Men først lidt om OCD….

De fleste af os kender til det, at en bestemt sang bliver ved med at køre rundt i hovedet af os. Prøv at forestille dig, hvis det i stedet for en ørehænger-sang, var tanken om at slå din bedste ven ihjel. I billedlige, levende detaljer. Igen og igen. Du er ikke vred på din ven, og du har aldrig været voldelig. Du ønsker ikke at have disse tanker. Men billedet vil ikke forsvinde. Faktisk er det formentlig ubehageligt for dig bare at læse dette. Det er sådan tvangstanker fungerer. De er uønskede, forstyrrende og vil ikke forsvinde. Det er ikke altid tanker, der handler om at gøre forfærdelige ting som mord, men det er aldrig rare tanker. Tvangstanker har rødder i frygt: hvad hvis jeg gjorde nogen syg? Hvad hvis jeg er skyld i, at nogen kører galt? Grundlæggende handler tvangstanker ofte om de værste ting, vi kan forestille os: blasfemi, racisme, mord, voldtægt, bakterie-smitte, pædofili, brand, dyremishandling…

Vi har alle tanker af alle slags

Mennesker med OCD, som har disse skræmmende tanker, handler ikke på disse tanker og de forfærdelige ting, de forestiller sig sker, sker aldrig. Hvor de fleste mennesker blot ryster tanken fra sig, når de opstår – og det gør tanker af alle slags for os alle – , så oplever mennesker med OCD, at tanken sidder fast i bevidstheden. Helt naturligt begynder man at tænke på, hvorfor man overhovedet har disse tanker . Er det fordi, det faktisk kan ske? Er det fordi, jeg ønsker, at det skal ske? Betyder det, at jeg er ond og farlig? Svaret er klart nej, men når man har OCD, så er frygten for det så skræmmende, at tankerne bliver voldsomt ubehagelige og angsten eller ubehaget stiger.

De mennesker, jeg har mødt med OCD, og gennem årene er det blevet til rigtig mange, har alle sammen haft en meget høj moral, været ordentlige mennesker, der på ingen måde er farlige, og som ofte stiller meget høje krav til sig selv. De er ikke mærkelige eller sindssyge. Tværtimod.

OCD ligner og er helt forskellig…

Tvangshandlinger er nogle gange logiske udløbere af tvangstankerne, som fx hvis man vasker overdrevet meget hænder, hvis man er bange for smitte. Andre gange, derimod er der ikke nogen umiddelbar logisk sammenhæng. Fx hvis man ikke må købe noget, der koster et bestemt beløb, fordi det betyder, at en du holder af kører galt.

Det er ikke alle, der har tvangshandlinger, nogle med OCD har overvejende tvangstanker. Og nogle har tvangshandlinger, der er af mere mental karakter: gentage ord, remser mv. Jeg har mødt lige så mange forskellige slags OCD, som jeg har mødt klienter med OCD. Mekanismerne i OCD’en er de samme, men indholdet helt individuelt.

Når man har OCD, er man nødt til..

Vi kender alle sammen til at tjekke en ekstra gang, at lyset er slukket eller undgå at træde på stregerne. Vi har alle ulogiske vaner som ”bare er fordi”. Dette adskiller sig dog fra det at have OCD, dels pga graden af tvangshandlingerne, og særligt i relation til graden af forpinthed. Når jeg i klinikken møder klienter med OCD, så har de alle det til fælles, at de er flove. Det er fornuftige, intelligente og på mange andre områder i livet velfungerende mennesker. De er fuldt ud klar over, at OCD-handlingerne isoleret set er skøre. Det giver ikke mening, ikke at må bruge blå klemmer til vasketøjet, at tælle alting, og hvis man rammer tallet 4, så skulle trække fra og lægge til i en uendelighed, for at få det til at passe… Og det er man godt klar over, når man har OCD, men man kan ikke lade være.

I hvert fald ikke før, man får arbejdet med sin OCD og tilegner sig de værktøjer, der skal til, for at arbejde sig ud af sin OCD. For OCD kan behandles!

Man er fuldt ud klar over, når man for 47.gang i træk vasker hænder, at tankerne er kørt af sporet og handlingerne, ritualerne er nyttesløse. Men… man kan ikke lade være.  Man får ikke glæde ud af tvangshandlingerne. Man opnår en lettelse nu-og-her, men lettelsen er midlertidig. Det er ikke fordi, man ønsker at tælle alle colaflaskerne i supermarkedet, men man føler, at man er NØDT til det. Hvad nu hvis… tankerne alligevel er rigtige, så er det sikrest at tælle colaerne en ekstra gang, af frygt for de katastrofale konsekvenser.

OCD kan behandles!

Første skridt i arbejdet med OCD er en forståelse for og anerkendelse af, at man ikke er skør, og at der rent faktisk er en indre logik midt i alt det ulogiske.  Den onde cirkel kan brydes. Der findes god behandling for OCD, og med de rette værktøjer og hjælp, så er det muligt at komme ud af tvangstankerne- og handlingernes klør!

Få mere viden om tvangstanker og OCD her.

OCD behandling

Følg mig på Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Medlem af

Jeg er medlem af Dansk psykolog forening