Følg mig

Kontakt

Sådan kommer du i kontakt med mig.

Ring til mig på tlf.: 29 12 19 84

Du kan også udfylde skemaet herunder,
og jeg vender tilbage hurtigst muligt. [contact-form-7 id="239" title="Kontaktformular forside"]
  • Blog
  • Stress – går du glip af noget?
Stress

Stress – går du glip af noget?

Keder du dig? Hvad går du glip af?

Ifølge Stressforeningen er 35.000 danskere hver dag sygemeldt på grund af stress. Stress har rigtig mange årsager. En af dem, tror jeg, er de mange muligheder, vi hele tiden tilbydes – med fravalget som konsekvens og heraf frygten for at vælge det forkerte. FOMO – fear of missing out – har ramt vores indre. Vores kalender er fyldt til bristepunktet, og siger vi ja til en oplevelse, betyder det ofte, at vi flytter en anden (for sige nej eller aflyse den, gør vi ikke). Når vi en sjælden gang laver ingenting, så tjekker vi Facebook, så vi kan følge med i, hvad andre laver. Vi er konstant ”på”, og vores opmærksomhed er alle andre steder end i nuet. Vi er hele tiden på vej videre til det næste.

Prisen for ikke at turde sortere i alle mulighederne er, at vi bliver stressede, angste, deprimerede. Vi får knugen i maven og uro indeni. Vi bliver paniske og farer rundt for at nå mest muligt på den korte tid, vi har fået at leve i. Hvis ikke vi passer på, mister vi os selv. Vi mister nærværet med hinanden og roen til bare at nyde det, vi HAR oplevet. At lave ”ingenting” – at strikke, fordybe sig i et maleri, gå en tur i skoven eller makke med skruerne til en veteranbil – ”bare fordi”, kan give os et helle. En stund, hvor vi bare ER. Hvor vi kan være nærværende og bare VÆRE. Ikke være noget, men bare VÆRE. Og være SAMMEN.

FOMO  – fear of missing out…

Jeg har mødt det i alle mulige afskygninger i den forgangne uge: frygten for at vælge forkert. Angsten for at gå glip af noget. FOMO. Jeg har talt med en mand, der står i et valg mellem to jobs. Min søster har valgt… men ikke uden overvejelser, at hun kommer til min søns fødselsdag, med risiko for, at hun ikke kan få flyttet den ellers planlagte julefrokost… Min datter har ærgret sig over, at to fester lå samme dag, for øv, så er hun jo nødt til at vælge… En klient har været på Tinder og står nu med to søde fyre… valget truer forude…. En ung klient er helt opløst over det svære valg næste år: valget mellem det hav af muligheder for ungdomsuddannelse, hun bliver tilbudt. Når hun så tænker, at det nok skal være STX, så kan hun ikke overskue, hvilken linje, hun skal vælge – igen en palet af valgmuligheder.

I alle eksemplerne er det svære valget i sig selv. Valget, hvor frygten for at fejle, bekymringen for at vælge forkert og angsten for at gå glip af noget – FOMO – er helt en helt central følgesvend.

Mulighedernes tid

Vi lever i et samfund og en tid, hvor alting er muligt. Vi er blevet så privilegerede, at vi hele tiden fylder oplevelser ind i livet – rejser, fester, nye jobmuligheder, socialt samvær, forlystelsesparker. Vi ønsker os oplevelsesgaver og sparer sammen til rejser til eksotiske steder. Vi mødes ikke bare og spiser sammen, men laver temamad og temafester. Det er som om, vi tænker, at det er oplevelserne i sig selv, der giver livet værdi. Og med den præmis, bliver det et skræmmende valg, hver gang vi skal vælge. Når vi skal beslutte, om vi skal til Kreta eller New York. Vi kunne jo gå glip af noget. Vi kunne ske at vælge forkert. Det kunne være, at der var noget bedre, vi havde overset.

Hvad skal du lave i weekenden? Jeg skal lave ingenting, og jeg glæder mig og vil nyde det i fulde drag. Kommer mine børn til at kede sig, siger jeg HURRA og giver dem et ekstra knus.

Læs mere om stress: https://psykologtrinemoll.dk/viden-om/stress/

Stress

Følg mig på Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Medlem af

Jeg er medlem af Dansk psykolog forening