Følg mig

Kontakt

Sådan kommer du i kontakt med mig.

Ring til mig på tlf.: 29 12 19 84

Du kan også udfylde skemaet herunder,
og jeg vender tilbage hurtigst muligt. [contact-form-7 id="239" title="Kontaktformular forside"]
  • Blog
  • Unge menneske – undgå stress
unge menneske undgå stress

Unge menneske – undgå stress

At begynde på noget nyt

Efteråret er over os, sommerferien er blevet datid, og hverdagen er indtruffet.

For de fleste er det en genkendelig rutine, men for mange unge betyder det opstart på noget helt nyt. Nogle begynder på handelsskolen, nogle begynder på deres læreplads, nogle begynder på gymnasiet og atter andre skal på efterskole eller udvekslingsophold.

Alt sammen med sommerfugle i maven og mere end almindelig usikkerhed over alt det ukendte. Naturligt og helt rigtigt. Heldigvis oplever de fleste hurtigt at falde ind i det nye – der er opmærksomhed omkring det at være ny. Ældre elever tager imod yngre elever, og der er velkomstprogrammer og introdage. I hvert fald den første uge… for herefter indtræffer hverdagen, og det er nu de unge mennesker selv skal skabe en ny rutine.

Hverdagen indtræffer

Unge og stress. Jeg oplever mange unge mennesker, der har svært ved at finde ind i rytmen. Pludselig skrider balancen mellem at knokle, være på, følge med, være en del af alting – og så det at melde sig ud, slappe af og lade op. Balancen mellem lyst og pligt er altafgørende for trivsel. De unge mennesker bliver tilbudt et hav af aktiviteter – dels relevante for uddannelsen, og dels relevante for deres sociale trivsel. Begge dele vigtigt, hvis det skal blive nogle gode år. Mulighederne er overvældende, og fravalg bliver en nødvendighed.

Jeg arbejder med balancen mellem lyst og pligt hos alle mine stressklienter, og de unge mennesker, der starter op på en ny uddannelse er i særdeleshed stressede. Ikke nødvendigvis en behandlingskrævende eller bekymrende stress, men når vi udsættes for så mange nye indtryk på én gang, så kommer vi i en stresstilstand. Det er ikke farligt, men en naturlig reaktion, som evolutionært er udviklet, så vi kan tilpasse os. Det bliver først farligt, når vi forbliver i stresstilstanden, og den bliver kronisk.

Rutiner

Det er vigtigt at skabe sig rutiner, for de kan være med til at sætte rammen, så man ikke hele tiden skal genopfinde måder at løse ting på. Her oplever jeg, at rigtig mange unge mennesker er rigtig dårligt klædt på. I folkeskolen har de måske arbejdet med ugeplaner (her er det lærerne, der har lavet rutinen og overblikket), og hjemme har de måske nok haft pligter – lagt til rette ud fra, hvilke dage de har haft fodbold, gymnastik eller kor. Rutinen har givet sig selv. Så trods store krav til at tage ansvar, er de ofte klædt dårligt på til selv at overskue helheden og tilpasse hverdagens aktiviteter til det faktiske overskud – eller mangel på samme.

Gode råd

Jeg har samlet tre gode råd, der er særligt vigtige – ikke bare if. unge og stress, men for os alle. Ingen af rådene er overraskende, tror jeg, men ikke desto mindre er de altafgørende for vores trivsel og et værn mod stress.

SØVN, KOST OG MOTION

Regelmæssighed og gode rutiner omkring søvn er afgørende. Der er ingen unge mennesker, der ikke ved det, men overordentlig mange, der ikke prioriterer det…  Ikke desto mindre oplever jeg, at når jeg får unge mennesker i klinikken, og vi arbejder med gode rutiner heromkring, så letter det og giver overskud til at arbejde med nogle af de andre fokusområder. Kodeordet for alle tre emner er REGELMÆSSIGHED – faste sengetider, regelmæssige måltider og daglig motion.

OVERBLIK

Skab et overblik over dagens opgaver. Skab overblik over, hvornår de større opgaver skal laves – del dem op i små bidder, så de bliver overskuelige og på den måde skabe mulighed for mange små succeser undervejs. En måde at gøre det på kan være ugeplaner, bruge en gammeldags kalender eller nogle af alle de relevante apps, der findes. Metoden er ikke afgørende – OVERBLIKKET OG RUTINEN er.

PLIGT OG LYST

Er der hver dag aktiviteter både af pligt og lyst? Er der både lektier og fodbold? Både oprydning og pigehygge? Er der tid til både det sure og det søde? Dette kræver en del valg – og fravalg. Der bliver konstant på de sociale medier inviteret til ting, man kan deltage i. Det er jo dejligt for de unge mennesker, men fravalg her bliver afgørende. Ingen kan det hele, og at have tid til både lektier og sjov er vigtigt. Aldrig at have tid til det sjove er lige så farligt for vores trivsel, som omvendt… BALANCEN er vigtig.

 

Så kære unge menneske – undgå stress. Skab dig en rutine, prioriter din søvn, din kost og din motion. Find balancen mellem pligt og lyst. Også selv om det kræver svære til- og fravalg.

Læs også: https://psykologtrinemoll.dk/ydelser/unge/ om unge og stress.

unge menneske undgå stress

Følg mig på Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Medlem af

Jeg er medlem af Dansk psykolog forening